Oldalunk sütiket használ. Elfogadom
Termékek Menü
+36/70/947-6028

Karácsonyi varázslat

 

                                                 

Néhány lépés, amivel az otthonod, és a lelked is felkészítheted az év legnagyobb ünnepére.

Ha nem azok közé tartozol, akik évről-évre az ünnepi készülődést, az ajándékozást leginkább nyűgként élik meg, mert nem ismerik azt a bizsergető érzést, ami egy csomagolás kibontásával jár, és nem hatják meg őket az örömtől csillogó szemek sem, akkor valószínűleg Te is úgy éled meg ezt a másfél hónapot, akár csak én: örömmel, várakozva.
Számomra ez az időszak varázsos. Nincs mit tagadni, a karácsony a szentimentálisok ünnepe. Ez van.
A kezdet.
Én nem értem azokat, akik december 23.-án vásárolnak egy adventi koszorút, amivel végül, ha szerencséjük van, az utolsó gyertyagyújtást még épp elcsípik. De nem vagyunk egyformák. Ki így, ki úgy készül az ünnepekre. Én most azt szeretném elmesélni néhány lépésben, én miként csinálom.
November van. Kezdem azzal, hogy estére milyen jó érzés magunkat beburkolni egy meleg pléddel, forró teát vagy csokoládét szürcsölve üldögélni egy könyvvel a kezünkben, vagy zenét hallgatni.

                                                   
A vasárnapi pitébe egyre bőkezűbben szórjuk a fahéjat és a szegfűszeget, és csak sóhajtozunk a forró sütőből kiáramló illatokat élvezve.
Kinn hamar sötétedik. Mivel szeretem a gyertyákat, ezek kerülnek ki legelőbb a lakásba. Nem mintha eddig nem lett volna belőlük mindenfele, de ilyenkor igyekszem még többet használni. Vaskos tömbök kerülnek vázákba, mécsesek pislákolnak kisebb poharakból, vagy régi, megmentett porceláncsészékben. Üvegtál vizében szikrázva fénylő úszógyertya, aromás vagy simán parafin illatú, szinte mindegy, ”mindenevő” vagyok. Na jó, majdnem. Lényeg a fény és a hangulat, amit teremt.
Ilyenkor összetéveszthetetlen, finom illat lengi be a teret, a bejárati ajtó mellett pedig halvány fénnyel pislákol a lámpásban a gyertya. Kezdésnek nem is rossz, igaz?

                                             
Tipp: Ha van néhány öblösebb vázád, vagy befőttes üveged, gyűjts bele vörösfenyő, vagy más apró tobozokat, esetleg piros ilex (magyal) bogyót és levelet, erre helyezd a gyertyát. De megoldhatod mohával is, mindegyik nagyon hangulatos tud lenni. Így máris van egy dekorációd, amit az ablakpárkányodra, vagy ha van elég helyed, az ajtó mellé is helyezhetsz, akár néhány feldarabolt faág, kisebb fatuskó - ami idén is trendi - társaságában.
A bejárat.
November közepét írunk, az ajtódon, ha nem voltál elég szemfüles, még a nyári levendulás koszorú virít, ami, valljuk be, már némiképp aktualitását vesztette. Itt az ideje, hogy a bejáratunk is új díszt kapjon, amolyan valódi ünnepvárót.

                                     
Eljött az idő, hogy elkészítsd a kopogtatód, vagy ha nem akarsz vele vesződni, virágüzletben is vásárolhatsz. Én előnyben részesítem a természetes stílust: tobozok, gombák, vesszők, különböző trópusi, vagy a természetben nálunk is fellelhető termések, fenyőből készült alap.
Nálam már hetek óta, őszi kopogtató gyanánt, egy vesszőből és díszalma ágaiból font koszorú díszeleg. Ez sem lenne rossz karácsonyra, de most mégis lecserélem. Idén egy aranyra fújt, tölgyleveles alapot fogok használni. Persze megvariálom gömbökkel, szalaggal és zsinórral vagy egyszerűen egy sálat kötök rá.
Én szeretem, ha az összes ünnepi dekorációm harmonikus, illenek egymáshoz, kiegészítik egymást.
De persze dekorálhatod a bejáratod vagy az ablakaid girlanddal, vagy valami alkalmi karácsonyi kompozícióval, ágakat, örökzöldeket használva, fényfüzérrel csillogást adva neki. Én szeretem az ilyen egyszerű, de mutatós dekorációt.
Egy tipp, egyszerű girland elkészítéséhez, ha nem tudod, hogy köss örökzöld ágakból hagyományos girlandot. Az ablak két oldalára rögzíts egy feszesebb zsinórt, cukorspárgát vagy szalagot. Majd erre ritmikusan kötözz fel tobozokat, szárított gyümölcs szeleteket, apró fakorongokat, esetleg kisebb, könnyű, karácsonyi díszeket, szalagokat… Ez az egyszerű girland igazán jól illik a skandináv stílusú, rusztikus, vintage otthonokba.

                                  
Szép kiegészítője lehet a kültéri dekorációdnak, ha virágos beültetést készítesz, vagy készen vásárolsz. Ezt is célszerű a dekorációdhoz illeszteni. Itt a tartóedényre gondolok elsősorban. Ezeket díszítheted tobozokkal, vesszőkkel, üveggömbökkel.
Ebben az időszakban jól használható növény a Gautéria, a Calluna, Hedera, Euonymus japonicus és a törpe tűlevelű örökzöldek…

 

Tartalomhoz tartozó címkék: hír blog Kőangyal blog
blog comments powered by Disqus